MESAJUL
șefului Direcției generale management resurse umane
cu prilejul aniversării a 155 de ani de la înființarea primei structuri centrale de resurse umane
 

Sărbătorim, la 9 Octombrie, 155 de ani de la înființarea primei structuri de resurse umane a Ministerului Apărării Naționale, dată care rămâne în cultura organizației militare drept Ziua resurselor umane.
Este un prilej aniversar care ne îndeamnă să ne îndreptăm gândurile atât înspre trecut, cât mai ales către viitor.
Este momentul, așadar, să-i elogiem pe cei care au contribuit de-a lungul vremurilor, cu pricepere, abnegație și patriotism, la evoluția unui domeniu căruia îi este unanim recunoscută importanța. Acești 155 de ani au fost marcați de evenimente care au pus la grea încercare națiunea română și oastea țării. Comemorăm, astfel, jertfa ofițerilor și a trupei în Războiul de Independență, dar și în cele două conflagrații mondiale. Mai mult, sărbătorirea resurselor umane din acest an coincide cu împlinirea a 100 de ani de la victoriile Armatei Române de la Mărășești, Mărăști și Oituz.
Totodată, este un bun moment să ne amintim că, în lumea deosebit de complexă în care trăim, caracterizată prin dezvoltarea rapidă a tehnicii și tehnologiei, omul rămâne și redevine permanent măsura tuturor lucrurilor. Armata României se bazează în continuare pe un capital uman de excepție, care constituie vectorul principal al forței sale și al încrederii de care se bucură în societate. De aceea, Ziua resurselor umane poate fi considerată, de fapt, ziua întregului personal al armatei, personal militar de la soldat la general, dar și personal civil din toate categoriile socio-profesionale.
Complexitatea zilelor noastre se caracterizează nu doar prin amploarea pe care a dobândit-o fenomenul militar la nivel global, în contextul dezvoltării mijloacelor neconvenționale de abordare și escaladare a conflictelor, incluzând amenințările de tot felul, chiar și terorismul. Deopotrivă, mediul social este unul caracterizat de o stabilitate fragilă. Armata României nu este ocolită de manifestările în plan social și de efectele acestora. Din nefericire, cel puțin în ceea ce privește asigurarea cu personal, nu putem afirma în acest moment că situația este una foarte favorabilă.
Iată de ce, 9 octombrie ne oferă în acest an nu doar un moment aniversar, ci și un prilej de bilanț, în care trebuie să analizăm cu realism unde suntem și să stabilim cu curaj ce avem de făcut în continuare.
În aceste circumstanțe vă adresez tuturor celor care vă desfășurați activitatea în domeniul managementului resurselor umane îndemnul de a contribui cu toată dăruirea la menținerea și perfecționarea continuă a celei mai prețioase resurse a organizației militare – resursa umană.
Faceți tot ce vă stă în putință, fiți încrezători în forțele proprii, dovediți deschidere și cutezanță pentru ca, prin eforturi coordonate, să vă îndepliniți cu cinste datoria de a asigura permanent armatei resursa umană de care are nevoie.
Cu ocazia Zilei resurselor umane vă felicit și vă mulțumesc tuturor pentru modul exemplar în care vă faceți permanent datoria. Vă doresc multă sănătate, putere de muncă și satisfacții profesionale și personale.


La mulți ani!
           
                                             ȘEFUL DIRECȚIEI GENERALE MANAGEMENT RESURSE UMANE
                         General-maior
                          dr. Liviu-Marilen LUNGULESCU
Top